Periyodik Bakım
Günlük yaşamımızın bir parçası olan araçlarımızda kullanım şartlarından oluşabilecek arıza ve aksaklıkları önleyebilmek için özenli bir bakıma ihtiyaç duyulur. Bunu önüne geçebilmek için, araçlarda belirli aralıklarla gerçekleştirilen kontrol ve ayarlamaların sağlandığı, eskimiş ve arızalı parçaların değiştiği bakım onarım işlemlerine Periyodik bakım denir.
Aracın daha verimli çalışması, güvenli ve uzun ömürlü kullanımı için Periyodik bakım yaptırmak araç sahipleri için yasal zorunluluktur.
Periyodik Bakım Ne Sıklıkla Yapılır?
Araç periyodik bakım sıklığı üretici firma tarafından belirlenmektedir. Araçtan araca farklılık göstermekle birlikte genellikle yılda bir kere yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda Periyodik bakım sıklığı 10.000 km’ de bir iken benzinli araçlarda bu 15.000 km’de birdir. Aracınıza ne sıklıkla periyodik bakım yaptırmanız gerektiğini öğrenmek için bizimle İletişime geçebilirsiniz.
Periyodik Bakım Neleri Kapsar?
Motor Yağı Değişimi: Belirli bir kullanım kilometresinden sonra motor içerisinde dolaşan yağ özelliğini kaybetmeye başlar ve bu durum motor performansını direkt olarak etkileyebilir. Yağı Değişimi ihmal edildiği takdirde motorda ve motora bağlı aksamlarda ciddi hasarlara yol açabilir. Ayrıca Motor yağı değişimi aracınızın ömrünü uzatır ve yakıttan tasarruf etmenizi sağlar.
Yağ Filtresi Değişimi: Yağ Filtresi aracınızda motor yağında biriken kir, tortu ve metal çapaklarını süzerek motora giden yağın temiz bir şekilde devirdaim yapmasını sağlar. Motora giden yağın temiz olması aracınızın performansını arttırır ve yakıt tasarrufu sağlar. Motor yağı filtresinin her Periyodik bakımında değiştirilmesi gerekir.
Hava Filtresi Değişimi: Motor aracın çalışması için gerekli enerjiyi üretirken havayı da kullanır. Bu hava filtreden geçerek motor yanma odasına ulaşır. Hava filtresi kullanım ömrünü tamamladığında motora yeterli hava girişi sağlanamaz yada filtrasyon işlevini kaybettiğinde dışarıdan gelen partikülleri engelleyemez ve motorda arızalara sebep olabilir. Hava filtresinin Periyodik bakımla değişimi sağlanmaktadır ancak aracınızı çoğunlukla toza maruz kalan bölgelerde kullanıyorsanız hava filtrenizi daha sık değiştirmeniz önerilir.
Polen Filtresi Değişimi: Polen filtresi aracın içine giren havayı süzüp filtreler. Araç klimasının temiz ve sorunsuz çalışmasını sağlayarak içeride solunan havanın daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Polen filtresi kullanım şartlarına göre 2-3 yıl dayanıklılık gösterebildiği gibi Periyodik araç bakımı esnasında gerek görüldüğünde değiştirilmelidir.
Yakıt Filtresi Değişimi: Yakıtı süzerek enjeksiyonlara iletilmesini sağlayan Yakıt filtresi, işlevini yitirdiğinde aracınıza aldığınız yakıt ne kadar kaliteli olsa da yeterli performansı göstermeyecektir. Düzgün çalışan bir yakıt filtresi aracınızın yakıt verimliliğini artıracak ve bütçenizi koruyacaktır.
Lastik Bakımı: Sürüş esnasında oluşabilecek sıkıntıları önlemek için araç lastiklerinin hasarlı olup olmadığı ve hava basıncı sürekli kontrol edilmelidir. Yıllık periyodik bakımda ise balans ve ön düzen ayarı, diş derinliği, lastiklerde oluşan aşınmaların giderilmesi, basınç, nitrojen dolumu ve gevşeyen bijonların sıkıştırılması sağlanarak daha detaylı bir bir kontrol sağlanmaktadır.
Akü Bakımı: Periyodik bakım esnasında Akü bakımının amacı akünün ömrünün uzamasını sağlamaktır ve mutlaka bir uzman tarafından yapılmalıdır. Kutup başları ve bağlantı kablolarının kontrolü, akü hücrelerine saf su miktarı, elektrolit seviyesi ve akü voltajının ölçümü sağlanarak muayene tamamlanır.
Ateşleme Bujisi Kontrolü: Motorun çalıştırılıp aracın hareket edebilmesi için buji tarafından yakıt ile hava bileşenini kıvılcım çıkartılarak ateşlenmesi gerekir. Standart tip bir buji periyodik olarak kontrol edilmeli 35.000 ile 45.000 km arasında ise değişimi sağlanmalıdır.
Fren Sistemi Kontrolü: Fren bakımınızı devamlı olarak yaptırmanız fren mesafesinin kısa tutulması için önemlidir. Fren sistemi her kullanımda yıprandığı için fren merkezi, fren balataları, fren hidroliği, bağlantı hortumları, fren dizgileri ve frende yer alan sensörler Periyodik bakımlarda mutlaka kontrol edilmeli fren testi sağlanmalıdır.
Far ve Aydınlatma Kontrolleri: Hem sürücünün görüş mesafesini arttırma hem de aracınızın çevredeki araç ve yayalar tarafından görülebilmesi için far ve aydınlatmalar büyük önem taşır. Far ve aydınlatma ayarlarınızın periyodik olarak bir uzman tarafından kontrol edilerek, sürüş güvenliğiniz için farlarda oluşabilecek açı sapmalarının düzeltilmesi gerekmektedir.
Egzoz Sistemi Kontrolü: Aracınızın periyodik bakımı kapsamına giren kontrollerden biri de Egzoz sistemi kontrolüdür. Motorunuzdan salınan gazları uzaklaştırmanızı sağlayan egzoz sistemi düzenli kontrol edilmediği takdirde egzoz emisyonu seviyenizi etkilemekte ve çevresel kirliliğe yol açmaktadır.
Süspansiyon Sistemi Kontrolü: Aracın yol tutuşunu ve dönüş kabiliyetini arttıran süspansiyon sistemi Araç periyodik bakımında kontrol edilmelidir. Amortisör, rot başı, rotiller, helezon yay, denge çubuğu ve makasların işlevini sağlayamadığı durumlarda değişimi sağlanmalıdır.
Periyodik bakım fiyatları araç markasına, modeline ve gerekli görülecek diğer işlemlere göre farklılık gösterir. Aracınızı kapsayan periyodik bakım fiyatını öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.